+90 312 466 91 91
+90 312 428 20 96

KATEGORİLER
DÖVİZ KURLARI
USD 4,66 TL
EURO 5,48 TL
Somut Olmayan Kültürel Miras

UNESCO, 17 Ekim 2003 tarihli 32. Genel Konferansı’nda Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesini kabul etmiştir. Sözleşme’nin ikinci maddesi Somut Olmayan Kültürel Miras’ı şu şekilde tanımlamaktadır:
Somut Olmayan Kültürel Miras,
''Toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel miraslarının bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekanlar anlamına gelir. Kuşaktan kuşağa aktarılan bu somut olmayan miras, toplulukların ve grupların çevreleriyle, doğayla ve tarihleriyle etkileşimlerine bağlı olarak, sürekli biçimde yeniden yaratılır ve bu onlara kimlik ve devamlılık duygusu verir; böylece kültürel çeşitliliğe ve insan yaratıcılığına duyulan saygıya katkıda bulunur. İşbu Sözleşme bağlamında, sadece, uluslararası insan hakları belgeleri esaslarına uyan ve toplulukların, grupların ve bireylerin karşılıklı saygı gereklerine ve sürdürülebilir kalkınma ilkelerine uygun olan somut olmayan kültürel miraslar göz önüne tutulacaktır''.
Sözleşmenin aynı maddesinin 2. fıkrası Somut Olmayan Kültürel Mirasın belirdiği alanları şu şekilde tanımlamaktadır:

  • Somut olmayan kültürel mirasın aktarılmasında taşıyıcı işlevi gören dille birlikte sözlü gelenekler ve anlatımlar;
  • Gösteri sanatları;
  • Toplumsal uygulamalar,  ritüeller ve şölenler;
  • Doğa ve evrenle ilgili uygulamalar;
  • El sanatları geleneği.

Somut olmayan Kültürel Miras Listesindeki Temsili Unsurlarımız

16-Kuşdili  (2017)
Parmak, dil, diş, dudak ve yanaklar yardımıyla oluşturulan sese ıslık, bu sesle iletişim kurmaya ıslık dili denir. Islık dili, özellikle Giresun olmak üzere Karadeniz'in birçok yöresinde yaygınlık gösterir. Konuşma dilinin kelimeleri, ıslık tekniği kullanılarak telaffuz edilir. lslık dilinin ne zaman kullanılmaya başlandığı yönünde herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak bu dilin ortaya çıkışı, kullanılması ve geliştirilmesinde coğrafi koşuların etken olduğu bilinmektedir. Karadeniz bölgesinin dağlık, engebeli arazilerinde konut yerle~imlerinin birbirinden uzak olması, bölge insanın günlük hayattaki iletişim ihtiyacını, ıslığın çıkarmış olduğu yüksek ses hacminden yararlanarak gidermesine neden olmuştur.
Unesco tarafından hazırlanmış internet sayfasına aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
https://ich.unesco.org/en/USL/whistled-language-00658



15-Hıdırellez  (2016)

Hıdırellez, baharın gelişini kutlamak üzere Miladi takvimle 6 Mayıs'ta uygulanan mevsimlik bayramlardandır. Anadolu'da kış mevsiminden sonra doğanın canlanması ile bolluk ve bereket beklentisini simgeleyen gün 6 Mayıs'tır ve bugüne Hıdırellez denir. Temelinde Hızır kültü bulunur. Aynı zamanda Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştuğuna inanılan gündür. 
Unesco tarafından hazırlanmış internet sayfasına aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
https://ich.unesco.org/en/RL/spring-celebration-hdrellez-01284#identification


14-İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü (2016)

Lavaş, Katırma, Jupka ve Yufka, oklava ya da elle açılan yuvarlak veya oval biçimli ince ekmek türlerinden olup Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’de yaşayan halklarca sadece yemek amaçlı bir tüketim maddesi değil, aynı zamanda bu coğrafyada geçmişten günümüze aktarılan ortak bir yapma ve paylaşma kültürünü simgeler.
İsimleri sıralanan ince ekmeklerin her biri buğday veya çavdar unundan mayalı veya mayasız olarak yapılır. Türkiye’de, lavaş mayalı, yufka ise mayasız buğday unundan elde edilir. Lavaş, "tandır" denilen geleneksel yöntemlerle yapılan toprak veya taş fırınlarda pişirilirken yufka ise daha uzun süre dayanması amacıyla mayasız hamurdan yapılarak ateş üstüne konan "sac" üzerinde pişirilir. Kazakistan ve Kırgızistan’da yaşayan topluluklar, açılan ince ekmeği büyük kazanlarda köz ateşinde ısıtarak pişirmektedirler. Lezzet açısından hamurun is çıkarmayan odun ateşinde veya köz üzerinde pişirilmesi tercih edilir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Aregem tarafından hazırlanmış internet sayfasına aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.

http://aregem.kulturturizm.gov.tr/TR,169729/ince-ekmek-yapma-ve-paylasma-kulturu-lavas-katirma-jupk-.html

13-Geleneksel Çini Sanatı Ustalığı (2016)
Hamur haline getirilmiş killi toprağın pişirilmesiyle yapılan, çeşitli renk ve motiflerle süslenmiş sırlı seramik ev eşyaları veya duvar panolarına “çini” denir. Çinicilik ise,  “minai”, “lüster”, “perdah”,  “sıraltı” gibi kendine özgü yapım ve süsleme teknikleriyle 12. yüzyıldan beri yaşayan geleneksel Türk çini sanatının etrafında şekillenen zanaatkârlığı ifade etmektedir.
“Geleneksel Çini Ustalığı”, 28 Kasım-02 Aralık 2016 tarihleri arasında Etiyopya/Addis Ababa’da düzenlenen Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komite 11. Olağan Toplantısı’nda ülkemiz adına UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine kaydedilmiştir.
Unesco tarafından hazırlanmış internet sayfasına aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
https://ich.unesco.org/en/RL/traditional-craftsmanship-of-cini-making-01058



12- Ebru Sanatı ve Geleneği (2014)

Ebru sanatı, geleneksel Türk Sanatı'nın en güzel örneklerinden biridir. Özel olarak oluşturulmuş renkli desenlerin, yağmurlama ve renk pigmenti fırçaları ile yağlı su üzerinde oluşturulup daha sonra kağıda transfer edilmesiyle yapılan bir süsleme sanatıdır. Ebru süsleme sanat'ında; çicek, yaprak, süs, kafes, cami ve ay  tasarımı ve efektleri dekarasyon ve ciltlemelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. 

Unesco tarafından hazırlanmış internet sayfasına aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00011&RL=00644


11- Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği (2013)
Türk Kahvesi, özel hazırlama ve demleme şekli ile  toplumsal kültür zenginliğimizin en güzel örneklerinden biridir.  Çekilmiş kahve, soğuk su, isteğe göre şeker cezve içine eklenerek , soba veya ocak üzerinde istenilen köpük kıvamına gelinceğe kadar yavaş yavaş demlenmesi metodu ile hazırlanan bir içecek türüdür.(Bölgelere göre ve ağız tadına göre hazırlanma şekli farklılık gösterebilir.) Küçük kahve fincanlarında sıcak olarak servis edilir. Türk Kahve geleneği'nin toplumun her kesmine hitap etmesi, arkadaşlığı, dostluğu ve misafirperverliği artırıcı bir sembol olarak görülür.
Unesco tarafından hazırlanmış internet sayfasına aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.

http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00011&RL=00645

Fotoğraf ve kaynak : Kültür ve Turizm Bakanlığı -UNESCO SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS SAYFASI
10- Mesir Macunu Festivali  (2012)
Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Muhteşem Süleyman diye tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman'ın Annesi Hafsa Sultan Manisa'dayken hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın kendisinin yaptırdığı Sultan Camii Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar.
41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu ilacın verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine kağıtlara sardırılan macunun Sultan Camii'nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Manisa Mesir Şenlikleri bu şekilde doğmuştur. 
Unesco tarafından hazırlanmış internet sayfasına aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00011&RL=00642

Fotoğraf ve kaynak : Kültür ve Turizm Bakanlığı -UNESCO SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS SAYFASI

9- Keşkek Geleneği (2011)
Keşkek  yemeği düğün, sünnet ve dini bayramlarda hazırlanan geleneksel Türk tören yemeğidir.  Kadınlar ve erkekler misafirlerine buğday ve etle yapılan yemeği büyük kazanlarda hazırlarlar.
Keşkek geleneği hakkında Unesco tarafından hazırlanmış internet sayfasına aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.

http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00011&RL=00388

Fotoğraf ve kaynak : Kültür ve Turizm Bakanlığı -UNESCO SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS SAYFASI

8- Kırkpınar Yağlı Güreşleri (2010)
Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali her yıl Edirne ilinde farklı yaş gruplarından, kültürden ve bölgelerden gelen binlerce insan Baş Pehlivan(güreşci) ve Altın Kemere sahip olmak için mücadele verir
Kırkpınar Yağlı Güreşleri hakkında Unesco tarafından hazırlanmış internet sayfasına aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00011&RL=00386

Fotoğraf ve kaynak : Kültür ve Turizm Bakanlığı -UNESCO SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS SAYFASI

7- Semah ( 2010)
Alevi-Bektaşi geleneğinin bir parçası olan Semah ritmik uyum içinde mistik ve estetik vücut hareketleri olarak tanımlanabilir.
Unesco tarafından hazırlanmış internet sayfasına aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.

http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00011&RL=00384

Fotoğraf ve kaynak : Kültür ve Turizm Bakanlığı -UNESCO SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS SAYFASI

6- Geleneksel Sohbet Toplantıları ( 2010)

Türk erkekleri'nin özellikle kışın köylerde bir araya toplanarak  yerel, kültürel konularda tartışmak, geleneklerini korumak ve yaşatmak için karşılıklı saygı çevresinde kapalı düzen şeklinde toplantı olarak adlandırılır.
Unesco tarafından hazırlanmış internet sayfasına aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.

http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00011&RL=00385

Fotoğraf ve kaynak : Kültür ve Turizm Bakanlığı -UNESCO SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS SAYFASI

5- Novruz veya Nevruz (2009)
Türkiye, Azerbaycan, Hindistan, Kırgızistan, Pakistan, İran ve Özbekistan'a kadar geniş bir coğrafyada baharın gelişini kutlanmasıdır Her yıl 21 Mart'a kutlanır.
Unesco tarafından hazırlanmış internet sayfasına aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00011&RL=00282

Fotoğraf ve kaynak : Kültür ve Turizm Bakanlığı -UNESCO SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS SAYFASI

4- Aşıklık ( 2009)
Türkiye'de Aşıklık (saz şairleri), geleneksel kıyafetler giymiş, okuduğu şiirleri, hikayeleri uyaklı hece ile anlatan hazır cevap olarak bilinen şair-şarkıcı olarak belirtilmiştir.
Unesco tarafından hazırlanmış internet sayfasına aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00011&RL=00179

Fotoğraf ve kaynak : Kültür ve Turizm Bakanlığı -UNESCO SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS SAYFASI

3- Karagöz (2009)
Karagöz; deve veya öküz derisinden yapılmış çubuklar üzerindeki tasvirleri, kişileri  pamuk bir ekrana gölgeleri düşecek şekilde gösteren Türkiye gölge tiyatrosu'nun bir şekli'dir.
Karagöz ile ilgili video'ya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00011&RL=00180

Fotoğraf ve kaynak : Kültür ve Turizm Bakanlığı -UNESCO SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS SAYFASI
2- Meddahlık (2008)
Türkiye ve Türkçe konuşulan ülkelerde meddah denilen tek kişi tarafından gerçekleştirilen bir Türk Tiyatrosu formudur.
Unesco tarafından hazırlanmış internet sayfasına aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00011&RL=00037
 

Fotoğraf ve kaynak : Kültür ve Turizm Bakanlığı -UNESCO SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS SAYFASI

1- Mevlevi Sema Törenleri (2008)
Osmanlı İmparatorluğunda 1273 yılına kadar dayanan Mevlevi törenleri günümüzde Konya ve İstanbul'da gösterilerini devam etmektedir.
Unesco tarafından hazırlanmış internet sayfasına aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00011&RL=00100
 

Fotoğraf ve kaynak : Kültür ve Turizm Bakanlığı -UNESCO SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS SAYFASI

 
 
 
 

taksit imkanı
İnternette Güvenli Alışveriş
Tempotur.com.tr sitemiz Rapid SSL tarafından sağlanan 128 bit SSL Sertifikası ile korunmaktadır.
İletişim Bilgileri
Binnaz Sokak No:1/4 Kavaklıdere / Ankara
Telefon : (0 312) 428 20 96 (pbx) - 466 91 91
WhatsApp : (0 530) 224 56 42
Sosyal Medya
Diğer Bilgiler
Bilgi Sayfaları
 
Copyright © 2014. Designed by Met-Ay Bilişim Ltd. Şti. All right reserved.